Antwoord: dit hangt sterk van het type brood, hoelang je het wil bewaren en de eisen die je stelt.
![](https://static.wixstatic.com/media/ee7aca_6ae5ba1978734157aeee439b97d6f915~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/ee7aca_6ae5ba1978734157aeee439b97d6f915~mv2.jpg)
Je hebt namelijk naast het droog worden van brood, ook het voorkomen dat brood gaat schimmelen en het verlies aan krokantheid, geur en smaak. Uitdroging van brood is het beste te voorkomen, zoals de meeste weten, door deze te bewaren in plastic en bij lang bewaren brood in te vriezen in plastic. In zijn algemeenheid luchtig brood droogt sneller uit en is korter houdbaar in de diepvries. Bijvoorbeeld stokbrood kun je het beste niet invriezen en als je het doet dan maar voor een korte periode. Minder luchtig brood zoals bijv. volkorenbrood blijft wel enkele weken zacht in de diepvries vermits het verpakt is in een plastic zak.
Praktisch al het brood en zachte broodjes van brood fabrieken en warme bakker blijft door nieuwe technologieën (lees toevoegingen) lang zacht. Brood dat je zaterdags koopt, gesneden en verpakt in plastic zak, zal zondag qua zachtheid weinig verschil geven t.o.v. brood vrijdags gekocht. Mocht je alleen zachtheid belangrijk vinden kun je beter voor halve prijs brood van gisteren kopen. Beide zijn na 1of 2 dagen in plastic verpakking nog zacht maar niet meer krokant. Ook broodsmaak en geur zal niet gelijk zijn aan onverpakt brood. Brood van de bakker is eigenlijk het lekkerste in smaak, geur en krokantheid als je het zelf snijdt en verpakt is in papier en zelfde dag gebakken is. Maar elke dag naar vers brood halen moet je wel de tijd voor hebben.
Broodsmaak behouden en 2 dagen bewaren adviseer ik brood te nemen op basis van desem zonder toevoeging van gist etc. en deze te bewaren in een goede papieren broodzak. Dit brood is veel minder luchtig, vochtiger, iets zuurder en gebakken op stenen vloer en daardoor dikkere korst. Ook hier geld zelf snijden en verpakken in papier, niet in plastic. Brood zal ondanks de dikkere korst toch minder krokant worden. Het beste is brood even “oppiepen” in oven na bevochtiging met plantensproeier. Invriezen kan ook, hoe raar het ook klinkt, voor max 2 weken prima in een stevige papieren zak. Door het hoog vocht gehalte in desembrood zonder gist en laag volume gaat het niet uitdragen in de diepvries. Uit diepvries laten ontdooien en even “oppiepen” en je hebt krokant brood met zachte binnenkant en vol van smaak. En je helpt een beetje mee om de "plastic soep" in zee te verminderen.
Comments