Antwoord: om 's ochtends vers brood in de winkel te hebben.
Maar 's nachts werken deed de bakker oorspronkelijk niet!
Brood is ontstaan 4000 jaar voor onze jaartelling. Volgens de verhalen begon in Egypte gemalen graan gemengd met water spontaan te pruttelen. Er kwamen luchtbelletjes in en toen dit prutje overdag in de hete Egyptes zon op een steen werd geplaatst nam het volume toe, begon te garen, een korstje te krijgen en te kleuren. Het was goed te eten en was dit het ontstaan van brood.
Geen nachtarbeid voor de bakker, behalve het gepruttel zelf, maar de eeuwen daarna kwam de nacht.
![](https://static.wixstatic.com/media/ee7aca_8087383a945b4b1d99d2bda66fb1109f~mv2.jpg/v1/fill/w_538,h_640,al_c,q_80,enc_auto/ee7aca_8087383a945b4b1d99d2bda66fb1109f~mv2.jpg)
In feite is proces van brood bakken nooit veranderd. Het is nog steeds mengen (kneden), rijzen (fermenteren) en bakken maar toch is er omheen heel veel veranderd
. Vooral de laatste 150 jaar met de opkomst van industrieel geproduceerde bakkersgist.
Met bakkersgist kon je deeg na een paar uur rijzen al bakken. En zo was het mogelijk om s’ ochtends vers brood te leveren. Maar de consument heeft zijn wensen d.w.z. meer keuze in brood soorten, gesneden brood en vers. Om aan deze eisen te voldoen betekende dit vroeger beginnen zodat brood afgekoeld was om te kunnen snijden en om diverse brood soorten te kunnen maken. Resultaat is dat nu bakkers vaak al om 1 uur s’ nachts beginnen en vrijdagavond vaak al s ’avonds voor de zaterdag bevoorrading.
Comentários