Ja behoort bij de tarwefamilie, Nee niet gezonder tenzij je last hebt van je darmen
![](https://static.wixstatic.com/media/ee7aca_0c0c3b7e92a942df84c173945aa43280~mv2.jpg/v1/fill/w_640,h_640,al_c,q_85,enc_auto/ee7aca_0c0c3b7e92a942df84c173945aa43280~mv2.jpg)
De officiële naam voor gangbare tarwe is: TRITICUM Aestivum en voor spelt is de naam TRITICUM Spelta. Duidelijk uit dezelfde familie maar er zijn wel grote verschillen bij het telen, verwerken, brood bereiden. Heb je geen last hebt van je darmen bij het eten van o.a. brood dan is spelt ook niet gezonder.
De verschillen tussen gangbare tarwe en spelt zijn velerlei te binnen met het zaadje bij de akkerbouwer. Opbrengst per hectare is voor de boer veel kleiner t.o.v. gangbare tarwe. Bovendien heeft spelt een extra “jasje”’ om de korrel. Dit jasje verwijderen gebeurt met een pelmolen en noem je dus pellen. Gangbare tarwe heeft deze “verpakking” niet. Minder opbrengst en het pellen zorgt ervoor dat spelt aanzienlijk duurder is dan de gangbare tarwe.
Spelt kun je, gelijk aan tarwe, vermalen tot volkorenmeel maar ook tot witte (spelt)bloem. De indruk bestaat dat speltbrood altijd volkoren en dus gezonder is maar dat is dus niet zo. Speltbloem bevat, zelfde als gewone tarwebloem, minder vezels dan volkorentarwe en/of volkorenspelt. Ook voor mensen met een gluten allergie heeft het geen nut om spelt te eten. Ook spelt heeft gluten zoals de gangbare tarwe.
![](https://static.wixstatic.com/media/ee7aca_d8a38cd68eda4ec287ccd3307836dd17~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/ee7aca_d8a38cd68eda4ec287ccd3307836dd17~mv2.jpg)
Voor de bakker is verwerken van 100% spelt minder prettig omdat de meelmolen minder keuze heeft in de aangeleverde spelt. Resultaat is dat er schommelingen zijn in kwaliteit van de spelt bloem en/of meel. Dit maakt het proces bij de bakkerij moeilijker. Hogere kosten van spelt + moeilijkere verwerking is de reden dat veel bakkerijen de spelt bloem/meel liefst mengen met gangbare tarwe bloem/meel combinaties.
Tenslotte de mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom). Zover de wetenschap het nu ziet heeft spelt minder fructanen . In Jip en Janneke taal fructanen zijn meervoudige suikers die bij mensen met PDS darmklachten kan geven. Spelt heeft van nature minder fructanen . De wetenschappers zijn zoekend naar een stofje (enzym) dat fructanen in gangbare tarwe afbreekt tot kleinere suikers tijdens het produceren van brood. De vraag is of de bakkerijwereld deze toevoeging aan brood wil doen. In feite zeg je dan dat het huidige brood, welke een goede naam heeft, niet optimaal is voor de gezondheid terwijl er maar een relatief kleine groep last van heeft.
Gelukkig is er nog een ander manier om minder fructanen te krijgen in brood en welke door de FODMAP geadviseerd wordt. Dat is namelijk deeg lang te laten rusten/rijzen (ca 20 uur!) waardoor je een natuurlijke afbraak krijgt. Dit in combinatie met gebruik van volkorenspelt krijg je op dit moment het beste resultaat zijnde desemvolkorenspelt!
Ter info FODMAP is een kritische wereldwijde organisatie die voedsel beoordeeld voor PDS gevoelige mensen.
Comments